NİTRASYON İŞLEMİ
Düşük sıcaklık yüzey sertleştirme işlemlerinden biri olan nitrasyon; çelik parça yüzeyine azot atomlarının ara yer atomu olarak gönderilmesi ile yüzeyde sert bir tabakanın oluşturulması esasına dayanır. Azot sağlayıcı ortam olarak tuz banyosu ve gaz atmosferi kullanılabilir. Sert tabakanın oluşması için yüksek hızda soğutma hızı gerekmez.
Genel olarak tüm çelikler için nitrasyon sıcaklığı 510-590°C arasında değişir. Düşük sıcaklıkta uygulanması ve yüksek soğuma hızı gerektirmemesi nedeni ile parçalarda çarpılma minimum seviyededir. TŞT Lift’de nitrasyon ısıl işlemi tuz banyosu fırınında yapılır. Tuz banyosu olarak son teknolojileri kullanarak, tecrubeli kadrosuyla 1000m2 alanda, tamamen fason amaçlı nitrasyon, arcor, oxsidasyon vs. yapmaktadır.
- NEDEN NİTRASYON
Nitrasyonunun, hem bugünün hem de geleceğin önemli yüzey sertleştirme işlemi olarak, karbon sertleştirmeye alternatif teşkil edecek şekilde önemi artmaktadır. Pek çok dişli, mil, flanş, pim ve diğer parçalara büyük oranlarda farklı yüzey derinliklerinde karbon potansiyel kontrolü ile sertleştirme işlemi yapılmaktadır. Ne var ki günümüzde nitrasyon pek çok avantajı beraberinde getirmektedir.
Nitrasyon Amacı ve Uygulama Alanları
Malzeme yüzeylerinin aşınma direncinin arttırılması,
Korozyon dayanımının artırılması,
Yorulma dayanımının yükseltilmesi,
Yüksek hız çeliğinden imal edilmiş kesme takımlarında, soğuk ve sıcak iş çeliklerinde kullanım (servis) ömrünün uzatılması. Nitrürleme ve nitrokarbürleme bir çok gelişmiş ülkede endüstriyel anlamda kullanılan bir termokimyasal işlemdir.
Otomobillerde dişli kutuları,
Takım elemanlarında (kesme kalıp takımları, kalıplar),
Basınçlı döküm parçaları,
Pres parçalan,
Hidrolik parçalar,
Plastik üreten ve işleyen parçalar,
Kamera ve projektör parçaları gibi küçük parçaların aşınmaya korunmasında kullanılmaktadır.